Alba roser

Rosa Alba betyder "De hvide roser"  og på nær de stærk farvede roser Blush Hip og Dronningen af Danmark ( Königin von Dänemark ) har de øvrige albaroser da også hvide eller sartfarvet blomster. Den er almindelige opfattelse er at Rosa alba ikke er en art . Den angives oftest at være en naturkrydsning Rosa canina og Rosa damascena og er navngivet af Linné som Rosa alba.
Rosa alba er meget gammel ifølge beskrivelser skulle den være dyrket i aktikkens Rom. I Danmark støder vi første gang på albarosen, da Christian IV i 1633 indforskriver "1000 hvide rosentræer fra Holland " til haven ved Rosenborg .
 Den typiske alba-rose er en kraftig og solid busk fra 120- 300 cm. . Løvet er kraftigt i grågrønlig eller blågrønlig farver. Blomsten er middelstor og varierer fra at være enkelt til meget tætfyldt.  De sidder ofte 3-7 sammen. Bortset fra Madame Plantier og Madame Legras de St. Germain som næsten er uden torne , har albaroserne kraftige torne med forholdsvis stort afstand. De dufter alle sammen uden undtagelse. Blomstringen foregår fra midsommer over en kortere eller længere periode på 2- 5 uger, alt efter sommervejret.  Albaroserne kan sagtens klare flere år uden beskæring, men det anbefales at fjerne de ældste og dårligste grene for at give plads til de nye skud der skal blomstre næste år. Sygdomme er sjældne og vinterdækning er ikke nødvendig
Nedenunder er mine egne Alba roser. Ikke alle billeder er mine egne, de vil blive udskiftet i sommeren 2016, når de begynder at vise deres pragt. Jeg vil også fortælle mere om trivsel og min egen erfaring ved hver enkel, når jeg lærer dem bedre at kende.


Chloris  200 x 150 cm
Forædler : Prévost Frankrig 1835
Oprindelse ukendt
Plantet i efteråret 2015

Dronningen af Danmark (New Maiden´s Blush , Köningen von Dänemark  ) 120 x 120 cm
Forædler; Booth Tyskland 1826
Oprindelse; Frøplante af Maiden´s Blush
Plantet i sensommer 2015

Félicite Parmentier 150 x 90 cm
Forædler: Parmentier Frankrig 1835
Oprindelse ; Ukendt
Plantet sommer 2015
Nåede lige at se denne i blomst. Hvor var den smuk. Glæder mig til at nyde den
den kommende sommer. 

Madame Plantier.  Mindst 250 x 200 cm, Hvis den sendes op i et træ
Forædler Plantier Frankrig 1835. Opkaldt efter hans hustru
Oprindelse  Frøplante af Rosa Alba  x Rosa Moschata ?
Plantet efterår 2015.
Er plantet op af et gammelt pæretræ i havenMaidens Blush  180 x 150 cm
Forædler: Italien før 1400
Oprindelse ; Ukendt
Plantet efterår 2015

Maxima 250 x 200 cm
Forædler: Europa før 1400
Oprindelse Ukendt 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Tak for besøget. Håber du har lyst til at skrive en lille hilsen, det er så hyggeligt

Roserne er begyndt at blomstre og ...

en ny flyttede ind ;o)  Vi var til aften-åben på den lokale planteskole torsdag aften. Der stod altså en opstammet rose og lokkede. Næsten ...