Mine David Austin roser


De Engelske roser er forældet af David Austin.  Hans passion var at forene de gode egenskaber fra de historiske roser, bla. deres sundhed og duft med de moderne rosers mulighed for at blomstre fra Juni og langt ud på efteråret. Roserne er alle opkaldt efter en begivenhed, et sted eller et navn som har betydning for David Austin selv eller englænderne . Man skal være opmærksom på at austin roserne er 3 år om at komme i fuld flor .
David Austin anbefaler ved forårs beskæring at afkorte grenene med 1/3. Efter en hård vinter skal man beskære ned til frisk stilk. De fleste har bedst at en vinterdækning .    Højden varierer mellem 60 cm til 3 meter for de sorter der kan bruges til slyngroser. Trives bedst i fuld sol  Pga den voldsomme blomstring fra sommer til hen til frost har roserne behov for mere gødning end de historiske roser. Første gang sidst i marts- først april eller efter nyplantning.  2 gang når roserne står i knop og 3 og sidste gang efter den første blomstring . Man skal bruge 1 dl N.P.K gødning 23-3-7  pr m2  hver gang. Værd obs. på at alm rosengødning kun indeholder 12-5-7 , dvs   ½ kvælstog i forhold til vejledningen. Dvs man skal supplere  med kvælstof. Da jeg er gift med en tidl. landmand har vi dette stående ;)
Har altid haft engelske roser i min have. Det er altid kærlighed når jeg møder dem. Deres utrolig kompakte og store hoveder går lige i hjertet.  Havde egentlig troet, at min passion ville aftage, da jeg rigtig fik sat mig ind i de historiske, men som alle andre, er jeg trist over den mangle remontering af flere af de historiske. Så derfor bliver listen også længere og længere her.
 Har hørt at flere af de engelske roser ikke kan holde til det skiftende vejr vi har i DK om sommeren, men det må komme an på en prøve .  Vil løbende skrive hvordan de klare sig i min have.Som du også vil opdage, er der ingen med få kronblade . Jeg vælger aldrig mine roser udfra hvor de skal plantes men udfra deres kompakte hoveder, som jeg ofte ser rundt omkring  på nettet.

Først vil der være en liste, der vil blive opdateret løbende og nedenunder vil jeg vise og beskrive hver enkelt rose. De fleste er helt nye, så den er nok først " rigtig " næste efterår (2016 ) Der er kun billeder af nogle få. Resten har ikke nået at blomstre.
Håber du kan finde inspiration til indkøb af dine egne austin roser

 1. A Shropshire Lad
 2. Abraham Darby  
 3. Alan Titchmarsh  
 4. Ambridge rose
 5. Bathsheba
 6. Benjamin Britten
 7. Boscobel
 8. Brother Cafael 
 9. Charles Austin
 10. Charles Rennie Mackintosh
 11. Christoffer Marlowe
 12. Claire Austin
 13. Constance Spry 
 14. Constance Spry
 15. Cressida
 16. Crocus Rose / Emanuel 
 17. Crown Princess Margretha  
 18. Dame Judi Dench
 19. Desdemona 
 20. Darcy Brussel
 21. Darcy Brussel 
 22. Eglantyne
 23. Emily Bronté
 24. Englands rose
 25. Eustacia Vye
 26. Evelyn
 27. Falstaff
 28. Fighting Temeraire
 29. Gentle Hermione
 30. Geoff Hamilton 
 31. Geoff Hamilton
 32. Gertrude Jekyll
 33. Glamis Castle
 34. Golden Celebration 
 35. Grace
 36. Graham Thomas  
 37. Heritage  
 38. Hyde Hall
 39. Hyde Hall
 40. James Galway
 41. James Galway
 42. James Galway 
 43. James L Austin
 44. Jubilee Celebration 
 45. Jude the Obscure 
 46. L.D Braithwaite
 47. Lady Emma Hamilton
 48. Lady Salisbury
 49. Leander
 50. Lichfield Angel
 51. Maid Marion
 52. Mary Rose
 53. Mary Rose
 54. Mistress quickly
 55. Molineux
 56. Munstead wood
 57. Olivia 
 58. Port Sunlight 
 59. Princess Alexandra of Kent
 60. Princess Anne
 61. Queen og Sweden
 62. Redoute'
 63. Roald Dahl
 64. Royal Jubilee
 65. Scepter´d Isle
 66. Sir Walther Scott  
 67. Sharifa Asma
 68. Spirit of Freedom
 69. St. Swithun 
 70. Strawberry Hill
 71. Summer Song 
 72. Tamora
 73. Tea Clipper
 74. Teasing Georgia
 75. Tess of D`Urbervilles
 76. The Albringhton 
 77. The Alnwick rose
 78. The Generous Gardener
 79. The Ingenious Mr Fairchild
 80. The Lady Gardener
 81. The Mill on the Floss
 82. The Pilgrim
 83. The Pilgrim
 84. The Wedgwood
 85. Thomas a Becket
 86. Tranquillity
 87. Trevor Griffiths
 88. Wild Eric
 89. Wildewe
 90. William and Cathrine
 91. William Morris 
 92. William Shakespeare 
 93. Winchester Catedral 
 94. Wisley 2008


   

Boscobel. . Kraftig abrikosfarve 50-90 cm høj.   Den flyttede ind her i det tidlige efterår. Den skulle have en duft af hyldeblomst, men det må jeg have til gode til næste sommer . Valgte den simpelthen for den specielle farve 
Opkaldt efter et herresæde i England hvor Henrik den II gemte sig i et egetræ,  da han havde tabt slaget ved Worcester i 1651.
Charles Rennie Mackintosh .   Meget kompakt lilla rose.  90-120 cm høj. Valgt pga det kompakte blomster hoved.. Opkaldt efter en Skotsk arkitekt, som ofte brugte roser i sine design, som lignede denne rose. 

Claire Austin  Mindre kompakt hvid/ flødefarvet rose.  Manglede noget hvidt i haven, så Claire flyttede ind .  Kan blive 150 cm høj, kan gøres til slyngrose. Syntes den virkede noget sart i starten og troede egentlig at vi skulle aflevere den tilbage pga manglende "  gnist" men pludselig kom den igang og har udviklet sig utroligt, både i højde og bredde.  Opkaldt efter David Austins datter. Hun har en planteskole, der har specialiseret sig i hårdføre planter, herunder Storbritanniens fineste samling af iris, pæoner og dag liljer
Constante Spry  En af de første roser Austin sendte på markedet helt tilbage til 1961, som man mener lægger til grund for hele hans rose imperie. Opkaldt efter en engelsk kvinde der var pioner indenfor rosearrangementer og en af de første samlere af de historiske roser i det 20 århundred.   Desværre er rosen kun engangs blomstrende, men den er så smuk i sin rosa farve, at det er værd at tage med. Den kan blive 3 meter høj. Valgte den efter jeg havde fået Claus Dalby´s " Romantiske haver " . Den er på forsiden af bogen. Vi har købt 2 og placeret dem ved en bue. Glæder os til at de har hele buen i fuld flor
Darcy Brussel  . Kompakt rød rose med et mindre rosenhoved. Bliver omkring de 90 cm høj .  Havde egentlig fravalgt den , da jeg ikke syntes at haven trængte til flere roser i den farve, men så fik jeg tilbudt 2 til næsten ingen penge.  Opkaldt efter en meget anderkendt ballerina . 
Evelyn . Fersken til abrikos farvet. Bliver omkring 90 cm høj. Meget kompakt i blomsten og har over 40 kronblade. Bør vinterdækkes. Har tidligere haft den i en anden have og mindes den med glæde, så er glad for at den igen er flyttet ind.  Den er opkaldt efter Crabtree & Evelyn , amerikansk forhandler af natur produkter, der bruger fersken og abrikos i deres produkter . 
Geoff Hamilton  En fantastisk kompakt og smuk rose. Blev opmærksom på den på en blog, hvor den var plantet sammen med Alan Tirchmarsh og den historiske rose Erinnerung an Brod. Alle 3 er efterfølgende flyttet ind og plantet sammen i et større bed . Varm pink i farve og bliver omkring de 150 cm høj.  Opkaldt efter en ven til David Austin, som var en kendt gartner. 

 Hyde Hall  En "gammel " rose som har flyttet rundt sammen med os siden vi forlod Sjælland i 2009 og nu endelig har fået fodfæste igen.  Synes den har været lidt "slatten " i blomsten i år. Ved ikke om det skydes det fugtige forår eller om den er ved at være "gammel " .. Rosa/pink i farve og kan blive op til 2 meter høj. Opkaldt efter Royal Horticultural Society Hyde Hall ejendom i Essex. Et kæmpe område hvor man har mange forskellige planter, bla roser
Mary Rose Igen en af mine gamle roser. Rosa i farven og skulle blive 120 cm høj, dog er min 180 cm nu .  Meget robust og sund i min have.  Opkaldt efter Henrik den 8 af England´s orlovsskib 400 år efter det var i den engelske flåde. 

  
 Munstead Wood  Mørkerød  rose som bliver 90 cm høj  Valgt udfra den smukke farve. Opkaldt  efter havedesigner Gertrude Jekyll´s hjem i Surrey i England.  Smuk duft
Queen of Sweden   Ny i haven, men hurtig i vækst .  Blomsten er halvfyldt . Farven er lyserød og den skulle have en  myrra duft. Opkaldt ved fejringen af 350 året for samhandel mellem Droning Christina af Sverige og Oliver Cromwell Storbritannien i 1654. Valgt og købt , da jeg så den på en planteskole . 


Spirit of Freedom  Utrolig kompakt rosa rose, som bliver 150 cm høj. Fandt den tilfældigt på en blog og det var kærlighed ved første blik og jeg er ikke blevet skuffet endnu. Opkaldt efter en Friheds organisation i England , som kæmper for friheden i England

The Generous Gardener  Slyngrose på 3 meter. Skulle blive kompakt i de rosafarvet hoveder. Har hørt at hovederne bliver noget tunge og grenene er tynde så derfor er den plantet opad et armeringshegn, så den kan få lidt støtte. Lidt spændt på den , efter kritikken jeg har læst på nettet.  Så den netop på nettet og forelskede mig . Opkaldt for at markere 75 året for den " Nationale Gardens Sceme.  Som er en organisation der samler penge ind via " åbne haver " arrangementer 
The Pilgrim En gammel trofast ven fra 2005 . Købte 2 , hvor de i flere år stod i krukker. Nu er de begge plantet her i haven , hvor de trives og beriger os med smukke kompakte roser med en fantastisk duft . Farven er lysegul med en hvid kant. Højden kan blive optil 150 cm. Kan dog klippes til og blive en slyngrose. Opkaldt efter pilgrimmene i Canterbury fortællingerne . 
Winchester Cathedral .  Den bedste hvide Engelske rose . Kan nogengange få et rosa blomst, dette skyldes den er en sport af Mary rose. Bliver omkring de 120 cm høj .  Har tidligere haft den i min gamle have, derfor måtte et nyt eksemplar flytte ind igen. Opkaldt efter katedralen i London 4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tak Lisbeth :) Der er lige flyttet nogle nye ind i dag :D
   Kh Marianne

   Slet
 2. Jeg kan simpelthen ikke undvære min Queen of Sweden - må hele tiden hen og snuse til den. Jeg gik forbi den i en have på Bornholm og duften lokkede mig baglæns og lænede mig indover hegnet for at snuse. Den var nyindkøbt med etiket på, så jeg røg på planteskolen og fik den med hjem i favnen. Siden har jeg kastet min kærlighed på Austinroser.
  Hvor er det en vild samling du har - SÅ flot! Bruger du Rhizobio til rødderne?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Cancie :) Tusind tak for kommentaren :) Nej vi har ikke brugt andet end hestemøg. Hele sommeren har vi puttet en skovlfuld sammen med jord og spagnum ned i hullet . Her sidst på sommeren fik vi fat i hestemøg blandet med tørv . Det virker indtil nu også rigtig godt. Det sidste vi så har lært er at købe roser uden blomster/ knopper, her om sommeren. Roserne bruger alt for meget energi på blomsterne istedet for at få fodfæste, så når de er afblomstret med de blomster der var på rosen, er de nærmest gået helt i stå i 1- 1½ mdr.

   Slet

Tak for besøget. Håber du har lyst til at skrive en lille hilsen, det er så hyggeligt

Roserne er begyndt at blomstre og ...

en ny flyttede ind ;o)  Vi var til aften-åben på den lokale planteskole torsdag aften. Der stod altså en opstammet rose og lokkede. Næsten ...