onsdag den 23. marts 2016

God påske

Nu banker påsken for døren. Ikke lige have vejr, men mon ikke det går alligevel .
Forleden tømte jeg udhuset for div. krukker. Som så mange gange før, havde jeg lade flere pelargonie overvintreDet gik ikke denne gang. Ud af 10 stk er der kun 2 der viser tegn på liv. Har så haft 3 til at stå inde i huset efter tip fra en på instagram. De har stået i vinduerne i soveværelset, som vender mod syd og hvor vi aldrig har varme på. De stor trives, måske skal vindueskarmene fyldes næste vinter ;o)  Tog også flere lavendeler ud, de skal nok komme igen. Især glædede jeg mig over en hvid lavendel, jeg købte på Hjortemosegaard i sommer, stadig trives. I efteråret døde Joan ejeren af butikken, efter kort tids sygdom. Et dejligt minde <3
Tilbage i 2010 købte jeg 2 større oliventræer. Hver vinter, hvor de stod indenfor i huset, tabte de bladene og hvis det ikke var for facebook, havde de nok lidt døden. Forrige år blev jeg opmærksom på gruppen; Oliventræer i DK.  Oliventræer skal slet ikke ind i vores tørre stuer, men blive udenfor. De kan sagtens tåle lidt frost grader og så skal de klippes. Så hver vinter bliver de sat i udhuset og tiden er nu til de skal ud i haven. Så skal de have vand og klippes, så de busker sig noget mere.  Af vand har de rigtig godt af lerholdig vand. Put en lerklump fra jul i en spand vand, og lad det stå . herfra henter jeg vand som så bliver tilsat lidt ekstra vand hver gang de skal vandes. De må aldrig tørre ud om sommeren.
Flere af mine forspirende frø er også på vej op. Sommer hat vokser som bliver de betalt for det. Overvejer meget om jeg skal plante dem i større potter , men venter nok til vi er hjemme igen fra London.
Tror jeg skal blive bedre til at sætte planteskilte i haven.  Havde gået og kikket på nogle planter som voksede og voksede. Tænkte om det var selv-spirende frø . Tilfældig opdagede jeg at det er Fingerbøl som jeg plantede sidste sommer efter de var forspiret indenfor .  Mon jeg kan flytte på dem ?
I går var jeg omkring Bilka , var til Fysioterapeut .  Tror ikke der kommer sådan nyere Austinroser hos dem, som de havde sidste sommer. Købte dog Summer  Song til mit staudebed. Der røg også lidt knolde ned i kurven;  hvid Brudeslør, Liljekonval , hvid Fredsløs og hvid purpor solhat . De er alle sat i potter, så de senere kan komme i det nye bed.
Vil ønske jer alle en dejlig påske
Kh Marianne
Mine oliventræer før klipning 

Sådan skal de klippes. ( Billede fra FB )


Pelargonie i blomst 
Fingerbøl 

God Påske 

12 kommentarer:

 1. Kære Marianne, ja du har ret oliventræ kan sagtens tåle frost...men tak for fiffet lervandingen...den tager jeg opskriften på..tak. Giver så min oliventræ citrusgødning...
  Rigtig god have vejr og god Påske...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Grethe. Tak , ja vejret må gerne vise sig fra sin bedste side. Gødningen er også super. Har også sagt til Thomas, at vi skal have noget. Mener opskriften med ler siger 1 pakke til stor balje, men jeg nøjes med en lille spand og så fortynder jeg det, når jeg vander.
   Kh Marianne

   Slet
 2. Kære marianne.Godt at du da har tre pelargonier i soveværelset.
  Har også måtte smide nogle af mine ned der stod i udestuen.........men har ikke plads i vores bryggers hvor jeg har alle mine orkideer stående.
  Mit oliventræ klarer sig fint i min udestue..........men skal måske studses lidt.
  Rigtig god påske til dig Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette. Mine oliventræer blev klippet i går. De ser lidt plysset ud , men mon ikke de kommer igen. Som jeg skriver, det er først nu, de virkelig viser sig fra deres flotte side. Håber det vare ved. Har 2 andre, som har stået i huset i vores entre , hvor der heller ikke er varme, men de tabte alligevel bladene. Håber de kommer igen.
   Tak og dejlig påske tilbage
   Kh Marianne

   Slet
 3. Hei Marianne, herlig å så frø og se dem spire og gro..
  Takk for tipsene med oliventrær, de har jeg ikke fått til å overvintre.
  Ønsker deg en riktig fin påske.
  Klem, Ida

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ida. Håber du har mod på at prøve igen med oliventræerne. Et drivhus er ligeså godt. Du skal nok pakke det lidt ind, men vi kan snakke om det til efteråret- vinter. Har også 2 træer , der har stået inde i vores hus, dog i et koldt rum, men det har de ikke kunne tåle og alle bladene er faldet af .
   Tak for ønsket om en god påske, som jeg sender tilbage til dig. Håber du får nogle dejlige dage
   Kh Marianne

   Slet
 4. Hej
  Jeg har et lille ovliventræ, som står i pavillionen, det klarer sig fint derude, men det er rart med fif til pasningen.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. God aften Lisbeth . velbekomme ;o) Ja det er jo det der er så super med det internet . Man finder så mange gode fif. Må erkende at hvis jeg havde læst om Oliventræer tidligere, så havde de nok været dobbelt så store. Hold op hvor de voksede i kronen sidste sommer.
   Kh. Marianne

   Slet
 5. Kære Marianne Mit oliventræ står i orangeriet også om vinteren , det har det rigtig fint. Før Orangeriet satte jeg dem i kælderen, men det kunne de ikke lide, som du har erfaret. Tillykke med Summer song, den er skøn, dejlig duft. God påske knus Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. hej Tina. Tak og dejlig påske til dig og din familie. Er ellers ikke til de orange, men synes den så så fin ud. Nu er den plantet i mit kommende staudebed, så går det nok ;o)
   Det er så dejligt med div. tips vi kan få på nettet, så vi får mere glæde af det vi køber.
   Knus Marianne

   Slet
 6. Virkelig fed blog med gode informationer - god påske

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej . Tusind tak . I lige måde
   Kh Marianne

   Slet

Tak for besøget. Håber du har lyst til at skrive en lille hilsen, det er så hyggeligt

Roserne er begyndt at blomstre og ...

en ny flyttede ind ;o)  Vi var til aften-åben på den lokale planteskole torsdag aften. Der stod altså en opstammet rose og lokkede. Næsten ...