fredag den 26. februar 2016

Forårs bebuder, blomsterløg og frostskadet roser

Nu må jeg vist hellere igang igen efter min vinterdvale ;)  Dvs min tid bliver vist mere brugt på instagram end herinde, men det må jeg så rette op på.

Foråret må være på vej; Vi har solskin, kan høre hyggelig fuglefløjten, og dorthealiljer, Erantis og vintergækker pibler frem allevegne. Nu kan det da kun gå den rigtige vej ...Mine mange blomsterløg som jeg satte i efteråret er også på vej op , mener egentlig ikke I har set billede af det, så tjek længere nede. I alt blev der sat 329 løg , som blev fordelt i 15 potter/krukker og sat i vores udhus, resten kom i jorden. Ideen med løg i krukker fik jeg fra Claus Dalbys blogDesværre fik vi jo det meget milde efterår, så allerede inden jul var flere af dem begyndt at spire. Ingen kunne rigtig fortælle os hvad vi skulle gøre, indtil vi mødte en gartner først i fenruar som foreslog os at sætte alle krukkerne ud og lade dem blive hærdet . Vi skulle så dække dem til i tilfælde med frost. De sidste 2 nætter har vi haft frost, så hver aften er de blevet puttet med tæpper efter alle kunstens regler . De små krukker er taget ind i varmen, hvor jeg hver dag kan se de vokser stille og roligt .
fra den 7 februar 


For nogle uger siden opdagede jeg at grenene på Austin rosen Evelyn var døde.  Skrev og spurgte en gartner om den kunne være frostskadet ,men vedkommende mente at den havde fået stængelsyge . Klippede dem af/ned og kunne se at det intet havde med sygdom at gøre, men frostskade.  Senere har jeg så kunne læse at Evelyn er en sart rose, så måske skal vi finde en anden plads til hende.  I går gik vi en tur i haven for at tjekke alle roserne. Der var lidt døde stængler hist og der .Da jeg snakkede med Knud fra Rosenposten, (bestilte 4 roser) sagde han at det skyldtes at te-hybrider ( moderne roser ) ikke alle er skabt til det danske klima . ( Nu er 9 ud af 10 roser også "nyplantet, så de har ikke fået ordentlig fodfæste) . Jeg skulle gøde  her sidst i marts og så klippe dem ned først i April. Ja det klipning er også et tilbagevende diskussions- emne rundt omkring på div forum.  Kan til stadighed ikke forstå at folk ikke bare kan fortælle hvad de gør og især hvorfor, istedet for at det skal blive en konkurrence om hvem der er mest "sej" med tage chancer og nærmest kun har hån tilovers for dem der venter. Kan sagtens være at jeg stadig er for ny til at forstå " spillereglerne " men nej om jeg gider, så foretrækker jeg hellere at lægge kabale med mig selv ;)
  Ellers er det så hyggeligt at gå tur blandt alle roserne.  På de fleste er der allerede små nye skud og på dem der står i mere læ,er der endda små blade :)

Kh Marianne


Jacques Cartier, 2 stængler er skadet 

Austin Rosen Mary. Stortrives

Endda med fine skud 
5 kommentarer:

 1. Ja det har du ret i det med de forskellige forum. Jeg tror bare jeg klipper, når det passer mig. Det er det værste, jeg ved, det er hårdt for ryggen. For nogle år siden havde jeg også sorte grene på mine roser, jeg fik at vide, at det var rosenstængelsyge, og at jeg bare skulle klippe helt ned, så der ikke var mere dårligt tilbage. Du kan nok regne ud, at jeg græd snot, heldigvis kom de alle igen, selvom det så sørgeligt ud et stykke tid. Jeg gøder mine med naturgødning her først i marts. Nå forresten har du været savnet :)
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth , hvor er du sød <3
   Jeg håber virkelig også de kommer igen ..Noget så øv
   God weekend
   Kh Marianne

   Slet
 2. Hej Marianne.Dejligt at du er på igen.Og nu spirer det hele jo så man liver helt op efter vinterens dvale.Ikke fodi jeg har ligget i dvale.For har lige brugt tre uger med at renovere min stue.......sikke et arbejde.men dejligt når det er gjort.
  Lidt ærgerligt med alle dine roser.Håber de klarer sig.Roser kan godt være lidt vanskelige.
  Her har jeg alle mine krukker i drivhuset og alt er også på vej i dem.
  Rigtig god weekend Knus Jette

  SvarSlet
 3. Hei Marianne, så hyggelig at du er i gang med bloggingen igjen!
  Det er en herlig årstid vi går i møte, spennende å følge med på alt som vokser og gror. Ja, jeg har også fått mange forskjellige råd hva angår roseklipping... , jeg klipper mine roser når bjørken har "museører", da er det ikke for tidlig. Viktig å få vekk alle døde grener.
  Misunner dere litt det mildere klima i Danmark, jeg har stort sett historiske roser. De er mer hardføre enn moderne roser.
  Ha en super weekend!

  Klem Ida

  SvarSlet
 4. Hej Marianne,
  Ja Roser er lidt sarte. Min hvide rose var ædt i hele roden, så jeg er på udkig efter en ny skønhed. Kender du JAS roser?
  Det skullevære gode køb til rimelige penge. Glæder mig til at følge din blog.

  SvarSlet

Tak for besøget. Håber du har lyst til at skrive en lille hilsen, det er så hyggeligt

Roserne er begyndt at blomstre og ...

en ny flyttede ind ;o)  Vi var til aften-åben på den lokale planteskole torsdag aften. Der stod altså en opstammet rose og lokkede. Næsten ...