Centifolia-roserneTidligere troede man at centifolieroserne havde aner tilbage til antikken og det var dem som
man beskrev som hundred bladede roser.  Senere tids forskning tyder dog på at roserne er meget yngre. Dog holdt man fast i beskrivelsen og gav rosengruppen navnet Centifolia som betyder hundrede blade på latin. Rosen blev "opfundet " i Holland  i 1400 tallet, man mener det er en "alliance " mellem alba rosen og damascenerrosen, der førte til den første centifolierose.  Man kalder også roserne fra denne gruppe for provenceroser, men dette skyldes kun fordi der tidligere voksede mange centifolieroser i denne del af Frankrig . 
Der gik et par hundredår før rosen slog rigtig igennem . Fra 1600 og frem var den en yndet motiv på bla. malerier og porcelæn.  Derfor er centifolierosen også blevet kaldt malerens rose.
 Den oprindelige centifolierose beskrives som en ca 2 meter høj busk . Væksten på centifolierosen er åben med hængende grove blade og kraftige krumme torne. Blomsten er stærk duftende og der sidder flere sammen på lange stilke. Måske har rosen behov for støtte. Frugtknuden og blomsterstilken er beklædt med børsteagtige og klæbrige kirtler med harpiksduft. Dette er særlig udtalt på mosroserne.    De ydre kronblade sidder som en skål omkring de indre der er meget tæt pakkede. Der er nok omkring de 100 ;)  Dette giver blomsten et bolleagtig udseende som har fået englænderne til at kalde rosen for "kålroser " ; Cabbageroses. .  Den voldsomme tæthed af kronbladene har trukket støvdragerne tilbage, så en pollen bestøvning er nærmest umulig, så nye sorter er istedet skabt ved arbejde med mutationer og derved opstod mosroserne.
 Centifolieroserne er nøjsomme, men plantes de dybtmuldet og velgødet jord, bliver vækst og blomster større.  Beskæring gøres kort efter blomstring , centifolieroser blomstre fra Juni- August, ved at fjerne udtjente grene og blomsterbærende grenes sideskud indtil 3-5 øjne.  De lange sommerskud som blomsterne til næste sommer, kan afkortes med 1/3 inden vinteren og klippes lidt om foråret året efter. Roserne er hårdføre , skal ikke vinterdækkes og sygdom ses sjældent.
I min have har jeg følgende centifolieroser:
 Ikke alle billeder er mine egne, de vil blive udskiftet i sommeren 2016, når de begynder at vise deres pragt. Jeg vil også fortælle mere om trivsel og min egen erfaring ved hver enkel, når jeg lærer dem bedre at kende 
Cristata. syn. Chapeau de Napoleon.  150 x 120
Forædler; Vibert Frankrig 1827
Afstamning:
Så den i en rosenhave og var solgt. Plantet efteråret 2015

Fantin Latour  200/200 cm
Forædler: Ukendt  1856
Afstamning 
Plantet sensommer 2015


Major 200/150 cm
Forædler; ukendt
I kultur før 1581
plantet efterår 2015
Reine des Centifeuilles 150 x 90 cm
Forædler; Ukendt belgisk 1824
Kærlighed ved første blik i Ringsted
Plantet efterår 2015
Salat / Bullata 200 x  150
Forædler: Duhamel  ca. 1801
Sport af  Gros Pompon ( centifolia )
Plantet efterår 2015

Centifolia Variegata 180 x 120 cm
forædler; Vibert Frankrig 1839
Ukendt afstamning.
Forelskede mig i et billede på Instagram. Plantet marts 2016

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Tak for besøget. Håber du har lyst til at skrive en lille hilsen, det er så hyggeligt

Roserne er begyndt at blomstre og ...

en ny flyttede ind ;o)  Vi var til aften-åben på den lokale planteskole torsdag aften. Der stod altså en opstammet rose og lokkede. Næsten ...