Roserne indtager haven

Som mange andre kvinder har jeg også haft en drøm om at have en staudehave som Isabella Smith havde da hun kom frem på tv for flere år siden.  Hvert forår var vindueskarmene fyldt med små potter og sikke et arbejde med at få dem i jorden. Haven kom dog aldrig til at ligne hendes, for ukrudtet tog tit livet  af det meste. Enden på det hele blev at roser,pæoner og dahlia var det eneste der var i haven.  Da vi forlod Sjælland i 2009, gravede vi alle roserne op , men havde slet ikke undersøgt hvordan og hvorledes mht håndtering af dem, så størsteparten af dem gik ud. Kun 4 overlevede. De har endda været så hårdføre at de overlevede endnu flytningen tilbage til Sjælland og er nu plantet i haven .


Pæoner

Leander Austin

Vi havde ialt 20 roser med os fra Fyn, som Thomas gravede et bed til sidste efterår.    Tidligere lejere havde sat en del pæoner og roser langs hækken.  Pæonerne har vi flyttet rundt på og nogle kom i år og resten får chancen næste år, ellers ryger de op og vi køber nye.  Roserne skal klippes ordentlig ned næste år og så må jeg se hvad de egentlig er for nogen .
   Vi havde egentlig ikke gjort os nogen tanker om flere roser i haven eller hvad der eller skulle ske med denne, da der var andre projekter der var mere passerende.
I foråret 2015 lånte jeg  flere bøger på biblioteket omkring ideer til haven og læste en del på nettet.  Hvad skulle vi egentlig gøre med alle de 1800 m2 som hele grunden er på, kunne ligesom ikke sætte dahlia  over alt ;)
 Jo flere bøger og blog´s jeg læste jo mere blev jeg hug på at det var roser der skulle plantes. Som jeg også nævner andet steds kan jeg ikke passe store staudebed pga min fysiske formåen, lige meget hvor gerne jeg vil .
 Blev via en facebook side opmærksom på at der var en gartner på Fyn der solgte billige roser og så var der ikke langt til handling.  Kikkede på hjemmesiden. Fandt dem der var smukke og sendte vores datter afsted efter 30 stk .  Disse 30 er i løbet af sommeren blevet til endnu flere og inden 2015 er ovre forventer vi at der er omkring 150 roser i haven.
"Jas roser" som sælgeren hedder på nettet , hvor vi har købt størsteparten af roserne af, sælger mest Historiske roser. Efterhånden som jeg har sat mig ind i historiske roser og har fået en  viden om at nogle af de roser har stået i en rosenhave hos f.eks Kejser Napoleons elskerinde, gør interessen endnu større for denne gruppe. Vil komme mere ind på de forskellige rosengrupper på de aktuelle sider.
Andre roser har jeg købt hos lokale plantecentre eller hos Rosenposten.  Har nogle Austin roser på en "must have " seddel. Desværre kan Rosenposten ikke skaffe dem, så jeg køber dem direkte hos Austin i England.

Ja jeg vælger mine roser udfra rosens udseende, jo mere kompakt jo bedre. Tager mig i, at kikke på antallet af kronblade , før jeg endelig bestemmer mig til en rose. 10- 20 kronblade , kommer pt ikke ind i haven . Når vores have er så stor, vil jeg altid kunne flytte en rose , hvis den ikke trives det sted den er plantet. Højde og bredde er sekundært .  Er mest til de rødlige farver. Dvs fra sart lyserød over til mørkerød. På et tidspunkt klagede Thomas over at roserne lignede hinanden pga farven .  Er ikke til de helt gule og alligevel har Austins The Pilgrim altid været i haven og der er efterfølgende flyttet flere gule ind, selv Graham Thomas, men det var nu mere for at gøre min søde mand glad; han ville så gerne have en " Thomas rose " .  Var heller ikke til orange og igen sneg først Carl Nielsen sig ind, da vi fik ham som gave og et sted så jeg Alchymist som er en fantastisk smuk rose, så den skulle da ind i haven og sådan kan jeg blive ved.
 Så en dag at en blogger beskrev hvordan han arrangerede et bed;  Brugte et billede redigeringsprogram, hvor han kunne lægge et billede af selve bedet og så "lægge " de forskellige blomster ovenpå.  Jeg "stjal "  ideen med det samme og den hjælper mig faktisk på flere områder.
1. Jeg kan flytte rundt på roserne indtil jeg synes bedet " passer samme " og derved får et indtryk af det færdige resultet. 2. Pga mine fysiske skader, har jeg en elendig hukommelse og skal tænke billedligt på alt , for at huske det. Når jeg så sidder og arbejder med programmet og lægger roserne navne og højde på billedet, får jeg den nye viden meget bedre ind i hjernen og kan huske meget mere om hvor rosen står og lign.
Her nedenunder viser jeg hvordan nogle af  mine bede ser ud efter de er lavet i Coral psp programmet.


Dette bed er lavet først i September, så vi har kun set blomst fra 2 roser. Spændende at se næste år.

I dette bed skal der 3 ekstra roser i . Et helt nyt bed, som er etableret her i efteråret. Der skal dog flere roser til venstre for billedet. Hvilke er ikke bestemt endnu . 

Bedet består pt. af 26 roser. Planen er at der skal 10 mere i . Roserne er sat som et buet bed , rundt om kirsebærtræets krone.  Så de står i kanten af kronen. 

Der bliver lavet 2 indgange af buer. 

Der er sat bue mellem de 2 alckymist, med en indgang i midten  

Har haft sat alle billederne sammen og derefter sat roserne på .

2 kommentarer:

  1. Ja du er som mig helt fortabt i roser :) Jas har hjulpet godt til.

    SvarSlet
    Svar
    1. Fuldstændig fortabt .. Ja Anton er god til ens pengepung ;)

      Slet

Tak for besøget. Håber du har lyst til at skrive en lille hilsen, det er så hyggeligt

Roserne er begyndt at blomstre og ...

en ny flyttede ind ;o)  Vi var til aften-åben på den lokale planteskole torsdag aften. Der stod altså en opstammet rose og lokkede. Næsten ...